8. april 2010

Lagring og samskriving på nettet

Google docs har to store PRE:

1. Skriveprogrammet ligger på nettet og er gratis.
2. Delefunksjonen gjør programmet nesten unikt. (Zoho har den samme funksjonen)

Da elevene gikk i 2.klasse husker jeg vi styrte med å lagre på disketter. I 4.klasse var frustrasjonsnivået høyt da diskettene ble ødelagt en etter en og arbeider gikk tapt. Gleden var stor da vi kunne lagre på It`s learning. Frustrasjonen snek seg imidlertid inn etter hvert da lagringen ikke gikk helt knirkefritt. Ikke alle kunne fortsette på arbeidet sitt da det verserte ulike versjoner av Officepakken hjemme og på skolen og også maskiner i mellom på skolen. Mange feilmeldinger og tomme dokumenter har gjort at klassen vår har tatt i bruk den prosessorinenterte delen av It`s learning. Den fungerer greit, den gir muligheten for respons, men ikke samskriving. DET GJØR DER I MOT GOOGLE DOCS!

Fredag før påske skulle to og to elever skrive en historie sammen. De satt ved hver sin maskin. De skulle skrive annenhver setning i det samme dokumentet. DET VAR EN STOR SUKSESS! Større skriveglede har jeg knapt sett. Støynivået var høyt, de lo og lo og var så spent på hva den andre kom til å skrive. Kort sagt: Vi droppet mattetimen og skrev i to timer.

I Google docs er det ingen omstendelig lagring eller opplasting. Teksten blir skrevet direkte på nettet, autolagres ofte og det er som regel bare å krysse ut dokumentet når du avslutter.

Å finne ut av Google docs

I uka før påske brukte vi alle norsktimene og norskleksene til å jobbe med Google docs.
Delefunksjonen i dette verktøyet er vesentlig, så dette var noe av det første jeg viste elevene. De tok det kjapt og delte dokumenter over en lav sko.
Å trekke tilbake delingen så også ut til å gå greit, men av og til ligger dokumentet der som et tomt skall, selv om en ikke lenger har tilgang. Dette må vi se mer på, ellers kan det fort bli fullt i dokumentmappa.

Elevene fikk i lekse å gjøre seg kjent med verktøyet. De skulle så skrive minst tre ting på fellesveggen de ville fortelle sine medelever. Det viste seg at de har funnet ut en haug med ting jeg ikke visste om. De søker med musa og finner klikkbare ting der en minst skulle vente det;) Mange kjekke funksjoner i dette verktøyet!

Vi bruker Explorer på skolen vår, mens Google Apps visst nok er laget og liker seg best i Chrome. Det eneste vi har plundret med er at vi ikke alltid klarer å skifte farge på skrifta. Privat bruker jeg Chrome og har aldri hatt noen problemer.

En annen ting jeg har prøvd på før og som jeg absolutt ikke har klart, er å kopiere et bilde rett inn i et dokument. I fjor høst da jeg gjorde meg kjent med Google docs lot dette seg ikke gjøre. Man måtte lagre og sette inn. Kanskje Google stadig forbedrer verktøyene sine?

Passord

En ting å huske på:

Elevene må ikke krysse av på at maskina skal huske passordet. Det gjorde ei jente hos meg. Vi klarte ikke å reversere valget og endte opp hos Morten og måtte få et nytt passord - etter bare 3 dager....