26. mai 2010

Elevene har skjønt det!

En elev fikk ei oppgave å gjøre tilknyttet en tur han skulle på. Han fikk et ark hos meg med oppgaver og spørsmål. Han fikk ingen beskjed om hvor han skulle skrive eller hvordan han skulle levere oppgava.

Vel tilbake på skolen kunngjorde han følgende:
Jeg tok bare med laptopen, skrev teksten inn på Google doc og delte dokumentet med deg. Ser du på det jeg har skrevet?

Stadig flere elever deler dokumenter med meg og hverandre uten at jeg har bedt dem om det. De vil gjerne at andre skal se det de har skrevet og i noen tilfeller få skriftlig respons på teksten sin. De er bevisst på hvilken tilgang de gir; det kan variere mellom leser og "redigerings"tilgang, som de kaller det.

Ja, Google Apps har forenklet deler av skolehverdagen og leksearbeidet!

5. mai 2010

Felles fokus på digitale kilder

Denne uka skal elevene finne gode digitale kilder som de skal dele med hverandre. Siden mange webadresser er lange og kronglete, er det ingen god ide at de skriver dem ned for hånd. Jeg opprettet et dokument, ga alle skrivetilgang og lagde et område til hver elev der de la inn sine bidrag. Da er det bare for meg å fyre opp prosjektoren, logge meg på Google doc og klikke på lenkene, så vurderer vi i fellesskap de kildene elevene fant.

Tekstskaping med respons

For noen uker siden fikk elevene mine ei skriveoppgave. De skulle skrive en historie der de skulle ta i bruk mye av det de hadde lært i norsk. Oppgaveteksten la jeg ut på klasseveggen og den var ganske omfattende.
I lekse skulle elevene sette seg inn i oppgaveteksten, opprette et dokument, skrive historien og istedenfor å skrive ut dokumentet og levere til meg, bare delte de dokumentet med meg. Jeg lagde meg mapper for hver elev og la besvarelsene inn i elevmappene etterhvert som de kom inn.
Elevene ga meg skrivetilgang slik at jeg kunne skrive min respons rett inn i eller under deres tekst. De fikk spesifikk respons på sin tekst i forhold til oppgaveteksten.
Elevene logget seg inn og redigerte så teksten sin, hvorpå jeg sjekket redigeringen og la inn en siste kommentar. Kommentarfunksjonen er veldig grei i Google doc; hvis du går på sett inn kommentar, kommer navnet ditt og datoen, samt klokkeslettet direkte inn etter kommentaren din. Veldig greit også hvis flere skal kommentere i det samme dokumentet.

8. april 2010

Lagring og samskriving på nettet

Google docs har to store PRE:

1. Skriveprogrammet ligger på nettet og er gratis.
2. Delefunksjonen gjør programmet nesten unikt. (Zoho har den samme funksjonen)

Da elevene gikk i 2.klasse husker jeg vi styrte med å lagre på disketter. I 4.klasse var frustrasjonsnivået høyt da diskettene ble ødelagt en etter en og arbeider gikk tapt. Gleden var stor da vi kunne lagre på It`s learning. Frustrasjonen snek seg imidlertid inn etter hvert da lagringen ikke gikk helt knirkefritt. Ikke alle kunne fortsette på arbeidet sitt da det verserte ulike versjoner av Officepakken hjemme og på skolen og også maskiner i mellom på skolen. Mange feilmeldinger og tomme dokumenter har gjort at klassen vår har tatt i bruk den prosessorinenterte delen av It`s learning. Den fungerer greit, den gir muligheten for respons, men ikke samskriving. DET GJØR DER I MOT GOOGLE DOCS!

Fredag før påske skulle to og to elever skrive en historie sammen. De satt ved hver sin maskin. De skulle skrive annenhver setning i det samme dokumentet. DET VAR EN STOR SUKSESS! Større skriveglede har jeg knapt sett. Støynivået var høyt, de lo og lo og var så spent på hva den andre kom til å skrive. Kort sagt: Vi droppet mattetimen og skrev i to timer.

I Google docs er det ingen omstendelig lagring eller opplasting. Teksten blir skrevet direkte på nettet, autolagres ofte og det er som regel bare å krysse ut dokumentet når du avslutter.

Å finne ut av Google docs

I uka før påske brukte vi alle norsktimene og norskleksene til å jobbe med Google docs.
Delefunksjonen i dette verktøyet er vesentlig, så dette var noe av det første jeg viste elevene. De tok det kjapt og delte dokumenter over en lav sko.
Å trekke tilbake delingen så også ut til å gå greit, men av og til ligger dokumentet der som et tomt skall, selv om en ikke lenger har tilgang. Dette må vi se mer på, ellers kan det fort bli fullt i dokumentmappa.

Elevene fikk i lekse å gjøre seg kjent med verktøyet. De skulle så skrive minst tre ting på fellesveggen de ville fortelle sine medelever. Det viste seg at de har funnet ut en haug med ting jeg ikke visste om. De søker med musa og finner klikkbare ting der en minst skulle vente det;) Mange kjekke funksjoner i dette verktøyet!

Vi bruker Explorer på skolen vår, mens Google Apps visst nok er laget og liker seg best i Chrome. Det eneste vi har plundret med er at vi ikke alltid klarer å skifte farge på skrifta. Privat bruker jeg Chrome og har aldri hatt noen problemer.

En annen ting jeg har prøvd på før og som jeg absolutt ikke har klart, er å kopiere et bilde rett inn i et dokument. I fjor høst da jeg gjorde meg kjent med Google docs lot dette seg ikke gjøre. Man måtte lagre og sette inn. Kanskje Google stadig forbedrer verktøyene sine?

Passord

En ting å huske på:

Elevene må ikke krysse av på at maskina skal huske passordet. Det gjorde ei jente hos meg. Vi klarte ikke å reversere valget og endte opp hos Morten og måtte få et nytt passord - etter bare 3 dager....

19. mars 2010

Nå er vi i gang!

I dag presenterte jeg Google Dokumenter for gruppa mi (= halve 7b).
Takk til Morten som har laget ei grei adresse å huske for å komme til innloggingsdelen:)
Alle elevene fikk lapper med brukernavn og passord og kom seg greit inn. Men jeg legger ei lenke inn i It`s learning i tilfelle noen av elevene skulle glemme adressa.
Jeg poengterte viktigheten av et sterkt passord de kommer til å huske. Ingen klødde seg i hodet for å lage nye, men brukte passord de har innarbeidet. Da blir det bare å huske brukernavnet og det kan jeg hjelpe dem med om de glemmer det.

Det er nok mange ulike måter å gå løs på Google Dokumenter på. Jeg valgte fremgangsmåten som
Høyskolen i Volda brukte på oss DKL-studenter. Jeg som lærer delte et dokument med elevene som jeg kalte Veggen Vår - og så var det bare å sleppe dem løs. "Learning by doing" er det beste:) noen spørsmål kom underveis, men de fant egentlig ut av det i det de spurte.

" Kan vi viske ut det vi har skrevet?"
"Åh!! Kan vi viske ut det andre også har skrevet?"
"Hvordan sender vi det vi har skrevet til de andre?"
"Hva gjør vi om noen skriver noe stygt?"

Menyen og språket i Google Dokumenter er på engelsk, så etter å ha skrevet litt forandret vi språket til norsk, selv om de sikkert hadde behersket å ha det på engelsk.

En gutt la kjapt inn ei lenke til et lite spill og de siste minuttene spilte alle elevene skispill.
Jeg skjønte ikke "bæret" og har bedt om en liten bruksanvisning på veggen vår. Et par av elevene har allerede lagt inn et par tips til meg:)
Kanskje du er kjappere i hodet enn meg? Vær så god, prøv deg: http://www.gnarshmallow.com/

12. mars 2010

Google Doc i boks!

I dag har jeg testet brukernavn og passord på Oddaskolens domene hos til Google Apps.
Jeg fikk bare tilgang til dokumentdelen, men det er en god start:) og det virket fint.
En muligens utfordring kan bli at elevene skal lage seg nytt passord.
Her tror jeg det er viktig at læreren understreker at dette bør være et sterkt passord de har fra før.
Ulike passord på ulike nettsteder kan gå i surr og jeg som lærer kommer ikke til å ha elevenes passord. Dette må de ta hånd om selv. Det fungerer fint på B-gjengen; nettstedet vårt på Ning. (riktignok med et unntak)
Tanker jeg gjør meg nå er om en elev glemmer eller mister passordet sitt, hva da?
Regner med at Morten på IT-avdelingen kan trø til da;)

Laget et dokument jeg kalte Veggen vår og delte det med alle elevene. Neste uke er kort pga fri, men kanskje vi kommer i gang i slutten av uka.
Jeg gleder meg!

20. februar 2010

Det nærmer seg....

Nå er domenet opprettet og navnene på klassen legges i disse dager inn. Dvs elever og to lærere får e-postadresse "at" oddaskolen.no.

Nå har jeg gjort meg kjent med Google Sites også, eller Google Nettsteder om du vil, så nå er jeg klar for å ta i bruk i alle fall to av Google-verktøyene.



Hvis du vil lese mer om Google Sites kan du svinge innom studiebloggen min:

http://anneeriks.blogspot.com/